In English

Kritike

 
       
Siniša Paunović
Smilja Stojanović
Mića Ilić
Desanka Maksimović
Zoran Janičić
Biljana Šukilović
Mile Ignjatović
Miodrag Mića Nedeljović

 

Desanka Maksimović, pesnikinja, u posveti poklonjene zbirke pesama:

"Sve čestitke slikaru i vojniku Mići Marinkoviću koji je na najbolji način pomirio oficirsku strogost i slikarski senzibilitet i zadivio nas snažnim porukama i raskošnom toplinom".

Smilja Stojanović, istoričar umetnosti i književnik, na otvaranju izložbe u Požarevcu 1985. godine:

"Razigrana i bogata mašta, poetičnost likovnog izraza i realni motivi, raznovrsnost tema, iskrenost i ljubav za slikarstvo koji zrače sa svim slika čine svet Miće Marinkovića pamtljvim i upečatljivim".

Mića Ilić, kritičar i novinar:

"Mića poput pesnika u pejzažima oseća vrsnu dinamiku, koja se otelotvoruje kroz brojgelovske detalje sa puno likovnog rafirmana. Njegove slike, pravljene su za budućnost, za osećajno srce i za zaljubljenika u umetnost, koje će im vratiti i ukrasti plamičak topline velikog umetničkog srca".

Siniša Paunović, akademski slikar i jedan od najkompetentnijih kritičara naive. U Beogradu, 1979. godine, na otvaranju izložbe:

"Na prvi pogled stvaralaštvo Miće Marinkovića podseća na samouke slikare Hlebine. Ipak, ako pažljivije razmotrite njegova ostvarenja, on u ponečem odskače od svojih učitelja: ima nešto što nemaju njegovi najistaknutiji inspiratori, niti ikoji drugi samouki slikari. Njegova je kompozicija svojstvena samo njemu, njegovi su odnosi boja nadahnutiji i doživljeniji, njegova osvetljenja autohtonija. Iako ne znam mnogo o njegovom životu i radu, uveren sam da je čovek ovako snažnog likovnog dara morao prvo crtati - slikati, pa tek onda progovoriti".